Så väljer du en cykelhjälm som ger optimalt skydd

Så väljer du en cykelhjälm som ger optimalt skydd

Cykelhjälmen är den viktigaste utrustningen du som cyklist har. Cykelhjälmar skyddar nämligen ditt huvud mot stötar i samband med en krasch. De minskar den energi som genereras i samband med kraschen och hjälper till att på ett säkert sätt få ditt huvud att sakta ner. Skummet i hjälmen trycks samman för att absorbera den energi som skapas. Det gör att din hjälm går sönder vid en rejäl olycka och därför bör bytas ut efter en sådan, även om du inte kan se någon tydlig skada på din hjälm.

Viktigt att tänka på när du tittar på cykelhjälmar

Det finns framför allt en sak du bör ha i åtanke när du köper en cykelhjälm: storleken. Det är helt avgörande att du köper rätt storlek och att du sedan justerar hjälmen så den sitter som den ska. Cykelhjälmar gör ingen nytta om de inte bärs. Du bör därför se till att alltid bära den när du cyklar. Om den bara hänger på styret skyddar den inte ditt huvud. Som vi tidigare nämnt är det också viktigt att du byter ut den i samband med en olycka, men även om du klarar dig från olyckor bör din cykelhjälm bytas ut efter cirka sex år.

Cykelhjälmar för racercykling och cyclocross (CX)

Cykelhjälmar som är framtagna för racercykling och cyclocross är aerodynamiska, har en låg vikt och är bra ventilerade. De flesta är tillverkade utifrån ett tunt lager med halvhård plast som limmas på ett EPS-skum. Dessa hjälmar skyddar ditt huvud, absorberar eventuella smällar och glider då de kommer i kontakt med till exempel asfalt.

Då de är väl ventilerade ger de dock inte särskilt gott skydd från penetrerande föremål såsom trädgrenar. Dessa cykelhjälmar ger dig utmärkt sikt så du kan se vad som väntar framöver, och även så du kan se andra cyklister som befinner sig runt omkring dig. För att dra ner vikten ytterligare undviker många tillverkare att montera ett visir på hjälmen. Även om du naturligtvis kan använda denna typ av cykelhjälm när du pendlar till jobbet eller ägnar dig åt MTB-cykling, finns det andra slags hjälmar som är särskilt framtagna för dessa syften.