5 fördelar med elcyklar

Det blir allt mer populärt att cykla i Sverige. Kan elcyklar med bakgrund av detta vara det fordon som kan få fler motorister att överge sina fyra hjul för blott två? Vissa människor älskar elcyklar, andra avskyr dem. Här berättar vi om några av fördelarna med elektriska cyklar.

  • Träning. En vanlig missuppfattning är att man sitter stilla på sin elcykel och låter motorn göra allt jobb. Poängen med elcyklar är förstås att du inte förlitar dig enbart på den kraft som förs över från dina ben när du trampar på pedalerna, men det fina med dessa cyklar är att du har möjligheten att antingen cyklar för egen kraft eller glida fram och låta den elektriska motorn jobba.
  • En inkörsport till cyklingen. Eftersom du har valmöjligheten att antingen trampa själv eller låta motorn föra dig framåt, ser många elcyklar som en inkörsport till cyklingens värld. Detta gäller särskilt dig som på ett enkelt sätt vill fasas in i ditt nya träningsupplägg.
  • Övervinn kullar och vind. Vissa cyklister älskar att kämpa mot elementen och terrängen. Även om det kan vara tillfredsställande att övervinna dessa, vill du inte alltid anlända svettig till din destination. Elcyklar tar dig igenom kullar och motvind utan att du behöver anstränga dig extra mycket och börja svettas.
  • Ett miljövänligt transportmedel. Genom att lämna bilen hemma och istället färdas kortare sträckor på din elcykel kan du minska dina koldioxidutsläpp rejält. 2013 var de genomsnittliga koldioxidutsläppen från en ny bild 128,3 g per km. Om du kan ersätta vissa kortare resor där du i vanliga fall skulle ta bilen, skulle du kunna minska din inverkan på klimatet.
  • Ett snabbare färdmedel. Du kommer förmodligen upptäcka att du kan ta dig fram i stadstrafiken på din elcykel snabbare än vad som är möjligt med bil. Elcyklar har fördelen av att ha en elektrisk motor som kan driva dig framåt, samtidigt som du sitter på en behändig cykel och kan undvika att fastna i trafiken. Även om du har ett behov av att komma upp i lite högre hastighet finns det en elcykel för dig, då många modeller når hastigheter på 25 km i timmen utan att du behöver trampa på pedalerna.