Cykelramar av olika material

Cykelramar av olika material

Cykelramar tillverkas vanligtvis av antingen aluminium, stål, titan eller kolfiber. De kan dock även vara tillverkade av en kombination av dessa material. Varje material har sina specifika egenskaper och dessa påverkar såväl priset som vikten, styvheten, hållbarheten och komforten. Det material av vilket ramen är tillverkad påverkar även cykelns övergripande känsla. Värt att notera är att det ofta är hur det aktuella materialet används av det företag som har tillverkat cykelramen som har störst betydelse. Därför är även varumärket en faktor som vanligtvis finns med i bilden.

Vilket material bör cykelramen vara gjord av?

Innan du bestämmer dig för vilket material som är det bästa för cykelramar bör du överväga följande saker:

  • Din cykel behöver vara tillräckligt hållbar för att kunna bära dig och eventuell packning. De olika materialen har olika förutsättningar när det kommer till hållbarhet och vikt, men det handlar i slutändan alltid om en avvägning mellan vikt och hållbarhet. En annan sak du behöver ha i åtanke när det gäller vikten är hur viktigt det är för dig att din cykel har en låg vikt. Om du försöker öka din prestationsförmåga kan en lättare cykel ge dig en fördel, men annars är vikten inte lika avgörande.
  • Cykelns syfte. Om du har tänkt att tävla bör du titta på en styv cykel med låg vikt, vilket minskar urvalet av material. Du som har tänkt ge dig iväg på ett cykeläventyr som innebär många timmar i sadeln och behöver bära med dig olika föremål bör istället prioritera hållbarheten, vilket återigen minskar antalet lämpliga material.
  • Din budget. Budgeten är ofta den avgörande faktorn när det gäller att välja en cykel med tillhörande ram. Därför har budgeten även en stor inverkan på valet av material. Generellt sett är titan det dyraste materialet följt av kolfiber, aluminium och stol. Som alltid är du tvungen att göra en avvägning mellan det pris du är villig att betala och de egenskaper som respektive material har.
  • Önskad livslängd. Då alla material slits med tiden är det viktigt att fundera över hur länge du har tänkt använda cykeln. Vissa material slits nämligen snabbare än andra och stål kan rosta om du inte tar hand om det.