Shopping online – billigare och smidigare

Två tredjedelar av svenskarna uppger att de handlar över nätet. Varför? Det möjliggör prisjämförelse, vilket uppges vara en viktig orsak till att alltfler upptäcker fördelar med e-butiker. På nätet kan konsumenten enkelt jämföra priser mellan olika e-handlare, antingen genom att använda sig av prisjämförelsesajter eller genom att klicka in på e-butikernas webbplats. Det sparar tid om man jämför med att springa runt bland fysiska butiker.

Festklänningen ett knapptryck bort

Enligt Internetstatistik.se, som publicerar statistik kring internetvanor, är det framförallt kvinnor som shoppar kläder på nätet. Internet har revolutionerat klädhandeln, vilket fått till följd att många nya e-butiker har blommat upp. De stora klädkedjorna har givetvis förstått den växande efterfrågan och erbjuder lättnavigerade webbplatser med ett brett utbud av betalningslösningar. För konsumentens del betyder den växande konkurrensen mellan e-butikerna att de lättare hittar kläder till lägre priser. En stor skillnad från tiden då vi endast handlade i fysiska butiker, där man tidigare fick passa på att fynda under mellandagsrean, är att e-butikerna mer eller mindre konstant har varor på rea. Vi behöver inte trängas bland andra som vill göra ett klipp, inte heller köa till provrummet. Idag är festklänningen är bara ett knapptryck bort.

Framtidens shopping

Visst finns det fortfarande många som helst vill känna och prova kläderna innan de handlar dem. Det har till och med visat sig att många väljer att gå till fysiska butiker för att prova kläder, men sedan beställer dem över nätet. Så har fysiska butiker spelat ut sin roll? Nej. Som trendskapare och provrum är fysiska butiker överlägsna. Att gå in i butiker är fortfarande ett nöje som många uppskattar och visst pågår försäljning även i fysiska butiker. Däremot är det ingen tvekan om att en fysisk butik måste konkurrera på nya sätt. Exklusivitet är en inriktning som kommer att hålla även i framtiden.