Köpa barncykel – vad ska man tänka på?

Köpa barncykel – vad ska man tänka på?

Det finns ganska mycket man ska tänka på när ska köpa en barncykel. Man kan tyvärr inte alltid förvänta sig att personalen i cykelaffären ska kunna svara på alla frågor och funderingar så det bästa är att vara lite påläst innan man genomför ett cykelköp. När du har valt vilken typ barncykel du vill köpa så gå helst till en seriös cykelbutik som säljer produkter av bra kvalitet. Att köpa en barncykel på till exempel en bensinmack är alltid förenat med en viss risk, man kan inte räkna med att få en kvalitativ barncykel på ett sådant inköpsställe.

Hur väljer jag rätt barncykel?

Det är viktigt att barnet trivs med sin cykel, annars är det lätt att den bara blir stående i cykelförrådet utan att användas. Låt barnet välja färg själv så att han eller hon får vara en del av själva inköpsprocessen och få känna sig delaktig. Kontrollera alltid ramhöjden på cykeln och att sittställningen är bekväm för barnet. Det enklaste är om du låter barnet provcykla en eller flera cyklar och se hur de känns i praktiken. En bra barncykel är en dyr investering så glömt att inte att fråga om du får byta cykeln eller lämna tillbaka den om några problem skulle uppstå.

Hur vet jag vilken storlek som passar mitt barn?

För att barnet riktigt ska tycka om att cykla så är det viktigt att barncykeln är av rätt storlek, inte för stor och inte för liten. När man pratar om storleken på barn- och juniorcyklar så använder man hjulstorleken. Ofta köper man en 12 tums cykel till ett barn som är fem eller sex år gammal och som vill lära sig cykla. Till ett lite större barn brukar man köpa en 16 tums cykel. En sådan cykel är ofta utrustad med stödhjul, även om det på senare år har blivit allt mer populärt med balanscyklar. En barncykel har alltid fotbroms och är stabil och robust så att barnen inte ska ramla och slå sig. Många föräldrar har tendens att köpa en cykel som är för stor. Små barn har inte full utvecklad koordinationsförmåga eller balanssinne och det måste man ta hänsyn till när man köper en cykel. Om cykeln är lite för stor så är det mycket svårare för barnet att få kontroll på cykeln och att öva upp sitt balanssinne.