Städa rätt – hur då?

De allra flesta har nog någon slags städrutin som de följer när de städar och som man på ett eller annat sätt tycker funkar bra. Självklart är också sitt sätt det rätta sättet. Men det finns dock vissa gemensamma sätt att städa rätt på, till exempel att försöka jobba i sådana arbetsställningar att inte kroppen tar skada och att värna om miljön genom att tänka på att använda städ produkter som är snälla mot miljön.

Städa rätt genom att vara snäll mot kroppen

Att städa kan vara en slitsam syssla för kroppen, men något som kan mildras genom att städa rätt. Det är en hel del obekväma ställningar för att kunna nå att torka överallt, dammsuga, torka golv och inte minst att bära tunga grejer som har hamnat på villovägar och som nu behöver hitta hem igen. Försök därför att använda redskap som är ergonomiskt utformade och som går att anpassa efter längd. Ett exempel på det är golvmoppen och dammsugaren som behöver kunna skjutseras, vi alla vet hur ont i ryggen man kan få efter att ha dammsugit med ett alldeles för kort skaft.

För att göra det hela lite enklare kan det vara bra att förbereda inför städningen genom att plocka undan saker som ligger i vägen, till exempel diska, vika in kläder i garderoben och lägga ner leksaker i förvaringskorgar. Ju fler fria ytor desto smidigare kommer städningen att gå och det blir enklare att städa rätt.

Städa rätt genom att vara snäll mot miljön

Det finns en hel del gömda bovar i rengöringsmedel som sliter på vår miljö. För att städa rätt, försök att göra smarta miljöval när du köper just dessa produkter då de innehåller en hel del starka ämnen. Det finns så många andra vänligare val att göra, till exempel:

  • Använd Svanen-märkta produkter – Svanen är en miljömärkning som kontrollerar att hela processen från råvara till avfall går till på ett sätt som är schysst för miljön.
  • Använd det du har i skafferiet – ättika, vinäger, citron och bakpulver är några exempel på sånt de flesta har hemma som gör sig utmärkt som rengöringsmedel. Det är både billigt och vänligt mot miljön!

Nu har ni fått några goda råd på vägen till att lyckas med en bättre städning, lycka till!