Bra att veta om parfym

Bra att veta om parfym

Många gillar känslan av att bära en väldoftande parfym. Vissa gör det dagligen och andra bara vid finare tillfällen men visst är det något lyxigt över att känna dom små dropparna träffa halsen. Parfymer finns i alla tänkbara dofter och det finns faktiskt några saker som kan vara bra att känna till när man ska köpa en – vad det är kan du läsa mer om i texten nedan.

Olika typer och doftkoncentrationer

Den som brukar använda parfym vet säkert också att det finns olika typer att välja bland. Damparfymer har ofta inslag av blommiga, fruktiga och söta dofter, medan herrparfymer ofta har träiga, kryddiga eller orientaliska dofter.

Utöver dessa två finns även unisexparfymer, det vill säga de som kan bäras av både kvinnor och män. Dessutom finns en liten kategori för barn som ofta doftar som godis eller annat sött.

När det kommer till doftkoncentrationer är det inte lika självklart som att det finns parfym avsedd för kvinnor eller män. Det kan vara svårare att skilja koncentrationerna åt men det finns alltid en märkning på flaskan:

  • Parfum – Parfum är det starkaste och finaste (och ofta dyraste) som finns att hitta inom parfym. 15–30% av innehållet är doftämnen och en sådan uppfattas ofta som tyngre och håller dessutom längre.
  • Eau de Parfum – Nummer två på listan, med 8–15% doftämnen är den koncentration som säljs mest. Det ger en bra doft som håller i ca 4–8 timmar så den är perfekt att bära både till vardags och fest.
  • Eau de Toilette – Denna koncentration har 4–8% doftämnen utspätt med alkohol och ger en lättare doft som varar kortare tid, ca 3–4 timmar. Har man en sådan parfym kan man behöva applicera den på nytt någon eller några gånger under dagen för att få önskad effekt.
  • Eau de Cologne – 3–5% doftämnen finns i denna variant som håller i endast ca 2 timmar innan man behöver ”fylla på”.

Hjälp att välja parfym

Att välja doft är inte helt enkelt eftersom dofter passar olika bra på olika personer. Personer som arbetar i riktiga parfymerier är väldigt duktiga på att hjälpa till att plocka fram en doft som passar, både till olika personer men också till olika tillfällen. Man kan även få hjälp att veta om man passar i blommiga toner, toner av citrus eller något annat – något man kan ta med sig även i framtiden.