Lär ditt barn att cykla – väck intresset tidigt

Lär ditt barn att cykla – väck intresset tidigt

Att cykla är underbart. Det går snabbare än att promenera, det ger motion utan att vara alltför jobbigt och när vinden blåser mot ansiktet under en varm sommardag så får man en fantastisk frihetskänsla. Det är precis lika roligt för ett barn som sitter på en Thule cykelsits bakom mig. De ser sig nyfiket omkring och har vid det här laget stor vana vid både farten (som inte är alltför snabb) och att vinka till alla förbipasserande människor och bilar. Nästa steg är att låta barnet börja cykla på egen hand, men hur gör man?

Vänta tills rätt ögonblick

När vi monterade vår Thule cykelsits på cykeln kunde barnet stå upp på egen hand. Det var ungefär 11-12 månader efter födseln. På produktbeskrivningen stod det att cykeln var för barn från nio månader, så det passade oss utmärkt. Sitsen blev omedelbart en succé, speciellt under sommaren då vi mer än gärna cyklade till lekplatsen, till kompisar eller till parken för att titta på ankor. Sedan dess har åren gått och det är tydligt att vår flicka älskar cykeln. För att träna upp balanssinnet började vi med en trehjuling. Det var mycket underhållande att se henne försöka cykla ifrån oss på trehjulingen istället för att sätta sig på cykelsitsen.

Från Thule cykelsits till en egen liten cykel

Tids nog bytte vi till en vanlig barncykel med stödhjul. Vi behöll naturligtvis fortfarande vår Thule cykelsits så den användes i allra högsta grad, speciellt när vi skulle cykla till och från förskolan. Tids nog kunde även stödhjulen kopplas bort och nu, några månader efter fem års kalaset, kan hon cykla helt på egen hand. Det var tur för cykelsitsen är endast för barn upp till 22 kg.

Jag är otroligt glad att jag faktiskt köpte in min Thule cykelsits ganska tidigt, speciellt med tanke på hur mycket vi har använt den men framför allt för att den väckte cykelintresset tidigt hos min flicka.

Det har inte alltid varit guld och gröna skogar. Efter en elak vurpa fick trehjulingen damma ett bra tag innan hon vågade sig på den igen. Att vurpa med en trehjuling är inte det lättaste men på något sätt lyckades hon. Det var först när de varma och mysiga vårdagarna kom och hon fick sätta sig på sin Thule cykelsits som cykelintresset började visa sig igen. Vart intresset kommer att leda är det ingen av oss som vet just nu men vi ser åtminstone till att njuta fullt ut av de fina stunderna på cykeln vi har tillsammans.