Klassiska fåtöljstilar

Inredning är någonting högst personligt som många gånger har en anknytning till intresse eller bakgrund. Förr i tiden hade inredningsstilarna även en stark relation till samhällsklass, vilket inte är lika tydligt nu. Vissa av de klassiska formerna är dock någonting som fastnat och än idag kan man se nytillverkning av barock jugend och andra formspråk med start anknytning till historien. När det gäller fåtöljer är det främst en fråga om specifika tolkningar och inte i samma utsträckning om en epok. Exempel på detta är Chesterfield som finns både som soffa och fåtölj. Oavsett vem som tillverkar denna soffstil går den under samma namn. Signifikant är att det är en skinnfåtölj/soffa vilken brukar vara i oxblod eller annan djupare färg. Nu finns även en del tygvarianter för den som önskar en sådan. Rygg och armstöd skall vara arbetade med knappar vilka har samma tyg som övriga soffan. Detta är en robust del av inredningen som kräver en hel del rumsyta för att komma till sin rätt. För många är detta en klassisk soffa för herrklubbar och rökrum.

Howard

Ytterligare en sorts fåtölj/soffa är Howardfåtöljen. Originalet togs fram under 1800 och tillverkas nu på nytt av flera olika varumärken. En howardfåtölj påminner till stor del om soffan i samma stil och är i grund och botten just en ”enmanssoffa”. Ett kännetecken för denna sorts fåtölj är att den skall vara djup med ordentlig rygg. Armstöden är vanligen lägre och sträcker sig inte hela vägen fram till fåtöljens ram. Både soffor och fåtöljer har vanligtvis de svarvade benen med mässingsbeslag och hjul.

Klassiska möbler finns i alla kategorier och genre. Samtidigt har senare trender visat sig bygga på icke självklara sammansättningar. En Chesterfieldsoffa på ett hårt stengolv med tegelväggar och takkrona, skulle kunna vara som taget ur en beskrivning av hur en industriinteriör byggs. Att kontrastera gamla symboler och nytt material är också någonting som är genomgående i många av de magasin som utforskar stilar och atmosfär i rum. Oavsett vad man söker i sin inredning kan soffor och fåtöljer väljas efter egen smak. Även om man har en annan stil i övrigt.