Inför den stora dagen

Att gifta sig innebär för många att helt omvärdera sin livssituation. Även om man varit sambo sedan tidigare, innebär ett bröllop en aktiv handling som utgör en symbol. Det är därför inte konstigt att bröllopsplanering kommit att bli någonting som tar månader att ta sig igenom. Oavsett hur man väljer att ha sitt bröllop, finns det en rad frågor som behöver tas upp. Vigsellokal, förrättare, musik, blommor, ringar.. Det finns hur mycket (eller lite) som helst att planera för den som önskar. Därtill kommer festen som för ett stort antal par är en självklarhet. Hur bröllopsfesten skall utformas är någonting som utgör ytterligare en viktig diskussion. Inte minst i fråga om vad det hela får kosta.

Planera bröllopet

De som gift sig kan ofta vittna om att det innebar en hel del sena nätter och planering för att det skulle bli just som de tänkt. Även om man inte nödvändigtvis behöver ha ett enormt bröllop, är det vanligt att man vill fira sitt äktenskap ordentligt. För att underlätta med bröllopsplanering och förberedelser finns nu en rad olika tips i ämnet. Här kommer vi inte gå djupare in på något av dessa men hänvisar till källor som har det mesta.

Dans, musik, tid och rum

Någonting som ofta anses höra till en ordentlig fest är musik och dans. Vanligtvis är det inspelad musik som gäller, men för den som önskar går det också att boka in liveakter. Många band jobbar regelbundet på bröllop och har bra erfarenhet som kan visa sig underbar att ta del av! Hur man skall lägga upp festen kan också variera men vi tar här ett exempel som inte är ovanligt. Detta ger också en hel del frihet för den som planerar bröllopet.

Vigsel

Här börjar allting och det är nu orsaken till festligheterna förtydligas. Oavsett kyrka eller annan plats, är det bra att bjuda in till denna i god tid. Även de som inte hinner komma på festen kan ha intresse av att vara med under vigseln.

Middag

Beroende på hur många man vill och kan bjuda, kan denna hållas på restaurang eller i egen lokal. En sommardag kanske man föredrar att bjuda i det fria? Släkter och nära vänner är ofta i fokus under middagen.

Festen

Här kan man bjuda separat för de som inte ryms under middagen. Ett så kallat eftersläpp innebär att man kan ansluta till sällskapet när maten dukats undan och natten börjar. På så vis kan man även med viss budget fira med alla man önskar.