Hemlarm med övervakningskamera – allt du behöver veta

Hemlarm med övervakningskamera – allt du behöver veta

Har det där inbrottet hos grannen fått dig att fatta beslutet att skaffa larm? Eller kanske är det bara en åtgärd du vill göra ändå, för att känna dig mer trygg? Hemlarm har varit populärt i många år, och att dessutom ha ett larm med tillhörande övervakningskamera tycks också bli allt vanligare. Men för vem passar det egentligen, vilka är fördelarna och vad bör man tänka på? Nedan kan du läsa mer om larmsystem utrustade med övervakningskamera.

Larmsystem med övervakningskamera – för vem?

Ett hemlarm är en trygghet för dom flesta och vissa har verkligen behov av det. När det gäller att sätta upp en övervakningskamera som är kopplad till larmsystemet kan det se lite annorlunda ut. Här gäller det att fundera över behovet – är du verkligen borta från hemmet så mycket att det är värt investeringen, eller blir det kanske bara överflödigt?

Den som ofta är ute och reser eller är borta mycket av andra anledningar kan ha mycket nytta av en kamera. Att hålla koll på vad som händer där hemma direkt genom en app i mobilen kan ge en ökad trygghet men det kan också leda till stress.

Fördelar med övervakningskamera hemma

Det kan finnas många fördelar med att ha övervakningskamera ansluten till hemlarmsystemet för den som har behov av en sådan. Inte minst det faktum att man enkelt kan se in i ett hem även när man befinner sig långt ifrån. En annan fördel är att det hjälper till att minska risken för till exempel inbrott och stöld, eftersom tjuvar såklart inte vill fastna på bild.

Andra fördelar:

  • Ökad trygghet
  • Högre säkerhet

Det här bör du tänka på

Att installera ett larm är egentligen inga konstigheter men för att sätta upp en övervakningskamera finns lagar att ta hänsyn till. Det är viktigt att läsa på för att veta vad som gäller och det kan man göra bland annat på Datainspektionens hemsida. Det finns också många larmleverantörer som presenterar krav och lagar på sina sidor, så en idé är att läsa på där.

Det allra viktigaste är dock att själva kameran bara får bevaka den privata sfären och ingenting utanför den. Det gäller alltså att vara noggrann när man riktar kamerorna, i dom fall det finns platser där allmänheten har rätt att vistas i närheten, eller om det kanske gäller ett grannhus.